Fantastisk sport?31 maj, 2017

Vi fick uppleva oerhört bra travsport i helgen, vi är bortskämda med det i Sverige men just denna helgen så är den ytterligare några klick vassare.

Höjdpunkten alla väntat på kom redan i första försöket till elitloppet, Bold Eagle! Det loppet han gör i försöket kan ingen annan häst stava till i dagsläget. Där av så har jag full förståelse för att han inte var till sin fördel i finalen. Kusken körde försöket som om det vore finalen. En oerhörd upplevelse bjöd han dock på och det tackar jag verkligen för! Hoppas han kommer tillbaka med lärdom av denna gång.

Något som klämmer rejält!

Flera mindre bra saker uppmärksammades dock under helgen. Och det här ÄR ett stort problem i vårar land, vi tävlar inte efter samma reglemente.

Vi har fått läsa hur måldomare, ekipage kontrollant och banveterinär väljer att ”skriva om” reglementet efter vad som är enklast för dessa. Ingen av de hästar med otillåten utrustningen skulle tillåtits beträda banan. Hade det blivit livat från de berörda? Absolut! Men reglementet ska följas oavsett häst eller tränare! Och det finns inget som stöder förklaringen vad gäller att det inte är prestationshöjande utrustning. Man använder inte utrustningen om det inte hjälper hästen att bli bättre, det är ett faktum.

Detta är helt oacceptabelt och jag förväntar mig repressalier från ST när det gäller de som fattat beslut i ärendet. Detta gäller framförallt banveterinären som verkligen inte ska kringgå det strikta reglemente vi har för hästarnas välmående.

Att Timoko och Björn fick vinna elitloppet detta år är fantastiskt och inte mindre är det bra för mig då jag har ett hingstföl efter Timoko här hemma i hagen. Men det finns en händelse som jag hade velat titta närmre på, in i första sväng hade jag velat se övervakningsfilmen från finalen. Jag är helt övertygad om att Åke Svanstedt med sin häst Resolve blir ordentligt störd när Timoko tar sig ner framför honom, en trängning. Om, med betoning på OM jag har rätt i detta fallet så är det något som det diskas eller flyttas ner placeringsmässigt för i loppet som så bör efter reglementet vi har i vardagstravet. För visst är det sannolikt att loppets utgång blir väldigt annorlunda om inte Timoko kommer till spets? Kan det vara ytterligare en miss från måldomaren denna helgen?

När det gäller reglementet och landets måldomare kommer jag komma tillbaka i ärendet framöver.

Varför hör vi inget från Tränarnas riksförbund när det kommer till sådana här viktiga detaljer som att reglementet ska följas oavsett vem, var eller hur? Det är dags att ni sköter era uppgifter och inte vara ”kompis” med alla vid fikabordet!

Har vi en fantastisk sport? Självklart!


Äga häst i nätverk?

KONTAKT

Tommy Karlstedt
Hummervägen 30
311 92 Falkenberg

Mobil: 0707-663996
Email: tommy_karlstedt@hotmail.com